Vlaamse tiener heeft zeldzame slaapaandoening
Foto: fvv

119 dagen is de langste periode die Chiara Contino al slapend heeft doorgebracht. De tiener is de enige Belgische patiënt bij wie officieel de diagnose Kleine-Levin is gesteld. Vorig jaar sliep ze maar liefst 77 dagen aan één stuk.

Chiara viel op 2 november 2013 in slaap en werd opnieuw wakker op 17 januari 2014. ‘Eens ik slaap, ben ik volledig van de wereld’, zegt ze.

‘Pas wanneer ik langzaam wakker word, besef ik wat er aan de hand is. Dat is heel griezelig. Ik voel me dan gevangen in een droom en weet niet of alles wat ik zie wel echt is’, voegt ze er aan toe. Het meisje sliep in het verleden nog langer aan één stuk door: 119 dagen is haar record.

Wereldwijd zijn er slechts enkele mensen die aan dit syndroom lijden. De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen en groeit er naar verluidt uit naarmate ze ouder worden. Een medische behandeling, is er voorlopig nog niet.

Chiara is de enige Belgische bij wie de diagnose van Kleine-Levin is gesteld. ‘Maar wellicht lijden ongeveer tien Belgen aan deze zeldzame neurologische kwaal’, zegt kinderpsychiater Karlien Dhondt van het Slaapcentrum in het UZ Gent. ‘Vaak komt men bij het syndroom terecht als alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten. De oorzaak is nog niet bekend.’