Zoon van euthanasiepatiënte dient strafklacht in
Foto: Photo News
Nadat hij in februari al een klacht indiende bij de Orde der Geneesheren, wendt Tom Mortier zich nu ook tot het parket om de dood van zijn moeder te laten onderzoeken. Volgens de heer Mortier en zijn raadsman zijn er ernstige aanwijzingen dat de wet niet nageleefd werd bij de behandeling van de euthanasieaanvraag van zijn moeder. Het UZ Brussel werd nog niet op de hoogte gebracht van de klacht, maar hoopt dat de zaak nu uitgeklaard kan worden.

De klacht draait rond het overlijden van Godelieva De Troyer, de moeder van Tom Mortier. De dame had in september 2011 een eerste afspraak met palliatief arts Wim Distelmans. Hij zou haar op 19 april 2012 uiteindelijk helpen uit het leven te stappen. Niet omdat ze fysiek pijn leed, wel omdat haar depressie ondraaglijk geworden was.

Daarvoor diende Mortier in februari al een klacht in bij de Orde van Geneesheren.

Strafklacht

Via zijn raadsman, de Antwerpse advocaat Samuel Vinck, dient Tom Mortier nu een strafklacht in. 'Mijn cliënt heeft goede redenen om te betwijfelen, dat bij de euthanasie op zijn moeder de wet werd gerespecteerd', zei meester Vinck woensdagochtend aan Belga. 'Wij hebben dit onderzocht en vinden ernstige aanwijzingen dat de voorwaarden die de euthanasiewet stelt in dit geval niet zijn nageleefd. Mijn cliënt doet daarom een beroep op zijn fundamenteel recht om de bevoegde instanties de zaak grondig te laten onderzoeken.'

Niet op de hoogte gesteld

Het UZ Brussel noch Wim Distelmans zijn formeel op de hoogte gesteld dat er een strafklacht is ingediend. Dat zegt Edgard Eeckman, woordvoerder van het UZ Brussel. 

'Het zou wel een goede zaak zijn, als via het gerecht de vragen rond dit dossier worden uitgeklaard', zegt Eeckman. 'Nu duikt het verhaal voortdurend opnieuw op in de media en dat is geen goede zaak, voor geen van de betrokkenen. Het gerecht moet deze zaak dan maar voor eens en altijd uitklaren.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig