Supertrucks niet toegelaten op Brusselse ring
Foto: Photo News

Vanaf 1 juli zullen er supertrucks over de Vlaamse wegen rijden. Maar ze mogen niet over de Brusselse ring en door de Kennedytunnel in Antwerpen.

Vanaf 1 juli start het proefproject met Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV’s) – beter bekend als supertrucks – in Vlaanderen. Die proef zal alvast niet over de Brusselse ring lopen. Uit de specificaties van het project, die nu online te raadplegen zijn, blijkt dat stukjes van de ringweg rond de hoofdstad uitgesloten worden. Onder meer het stuk tussen Zellik en Jette en het viaduct van Vilvoorde zijn verboden terrein. Dat betekent de facto dat de supertrucks op de hele ring niet welkom zijn.

Op de Antwerpse ring is de Kennedytunnel een no-gozone voor de LZV’s. Die beperkingen hebben tot gevolg dat ieder Vlaams traject tussen oost en west alleen over Antwerpen en door de Liefkenshoektunnel kan lopen.

‘Wij hadden liever op het hele grondgebied kunnen werken,’ zegt Lode Verkinderen van de beroepsorganisatie Transport & Logistiek Vlaanderen. ‘Maar dit biedt nog mogelijkheden genoeg.’ Volgens Verkinderen zijn er verscheidene bedrijven die in het proefproject willen stappen.

De LZV’s mogen alleen op de grote snelwegen opereren. De route tot aan het hoofdtraject op de snelweg mag maar tien kilometer bedragen en niet door een bebouwde kom of een zone 30 gaan.

De supertrucks mogen 25,25 meter lang zijn en 60 ton wegen.