Kijken naar ‘slank’ recept doet minder snacks kopen
Foto: Photo News

Mensen met overgewicht kopen minder ongezonde producten als ze bij het binnenkomen van de supermarkt een recept in handen krijgen waarop staat dat het gezond en caloriearm is. Dat is de conclusie van een experiment van de Universiteit Utrecht.

Alle honderd deelnemers aan het onderzoek kregen een recept in handen bij het binnenkomen van de supermarkt. Bij de helft van de deelnemers stond dat het recept ‘goed en gezond was voor de slanke lijn’. Bij de andere vijftig stond die vermelding niet op het recept, al ging het om precies hetzelfde gerecht. Nadat de proefpersonen langs de kassa waren gepasseerd, bleek dat degenen die de slanke-lijn-receptenkaart hadden gekregen 75 procent minder ongezonde snacks hadden gekocht dan de anderen.

Opvallend was dat dit alleen gold voor mensen met overgewicht. Klanten met een normaal gewicht lieten hun koopgedrag niet beïnvloeden door het zien van de gezonde receptenkaart.

Volgens de onderzoekers werkt de gezonde receptenkaart als een onbewuste en subtiele geheugensteun voor een eerder gemaakt voornemen om minder calorieën in te nemen.

Het experiment kadert in een breder onderzoek naar allerlei technieken om obese mensen te motiveren om gezonder te gaan eten.