Opvolger ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Dossier K.’ in de maak
Koen De Bouw kruipt – net als in De Zaak Alzheimer en Dossier K. – in de huid van speurder Eric Vincke. Foto: mmg

Na De Zaak Alzheimer en Dossier K. komt er een derde en laatste speelfilm rond het speurdersduo Vincke en Verstuyft. De film gaat mogelijk Het Tweede Gelaat heten en de hoofdrollen gaan opnieuw naar Koen De Bouw (49) en Werner De Smedt (43). Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Na bijna vijf jaar afwezigheid begon het ernaar uit te zien dat we Vincke en Verstuyft niet meer zouden terugzien in de Vlaamse cinema’s, maar de kogel is door de kerk: er komt een derde film. Volgens Peter ­Bouckaert, producent van Eyeworks dat ook De Zaak Alzheimer en Dossier K. draaide, wordt Het Tweede Gelaat meteen ook de laatste film rond het speurdersduo, dat gecreëerd werd door de Vlaamse misdaadauteur Jef Geeraerts.

Jonge, blonde vrouwen

Het Tweede Gelaat is nog maar een werktitel’, aldus Bouckaert. ‘Het verhaal zal gebaseerd zijn op Double-face van Jef Geeraerts, maar de plot van de film zal behoorlijk afwijken van het boek.’

De roman uit 1990 vertelt het verhaal van een seriemoordenaar die het vooral op jonge vrouwen van 20 tot 25 jaar heeft gemunt. Toevallig worden de lichamen van zeven onthoofde vrouwen gevonden en onderzoek leert al snel dat er gelijkenissen tussen hen bestaan. Ze zijn allemaal blond en hebben de scheiding van hun haar in het midden. Verder speurwerk brengt aan het licht dat er een link bestaat met een zaak in de VS, waarbij verschillende vrouwen op eenzelfde wijze om het leven zijn gebracht.

Opnames in 2016

Het scenario van de nieuwe politiethriller wordt momenteel op papier gezet door Carl Joos, de man die ook meeschreef aan zowel De Zaak Alzheimer als Dossier K. Joos heeft daarnaast een indrukwekkende lijst van films en tv-series waaraan hij schreef: The Broken Circle Breakdown, De Behandeling, Windkracht 10, Flikken, Witse, Cordon en In Vlaamse Velden. Voor het schrijven van het scenario heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds zopas 12.500 euro steun toegekend.

Het Tweede Gelaat zal pas in 2016 worden gedraaid, maar mogelijk komt de film nog in het najaar van datzelfde jaar in de bioscopen. Wie gaat regisseren, is vooralsnog niet duidelijk. Erik Van Looy, die De Zaak Alzheimer draaide, zegt niet te zijn benaderd. Ook Jan Verheyen, die Dossier K. regisseerde, gaat niet opnieuw in de regisseursstoel zitten. ‘In principe doe ik het niet, het zou me geen kwaad idee lijken om er een jonge wolf aan te zetten.’

Wel staat vast dat het speurdersduo Eric Vincke en Freddy Verstuyft opnieuw zal worden gespeeld door Koen De Bouw en Werner De Smedt. Ook Jappe Claes (61) keert volgens Peter Bouckaert terug in zijn rol van de immer moeilijk doende procureur Marcel Bracke. De rest van de cast ligt momenteel nog niet vast.

Zowel De Zaak Alzheimer uit 2003, als Dossier K. uit 2009 werd een succes aan de bioscoopkassa. De film van Erik Van Looy klokte af op ruim 750.000 bezoekers, die van Jan Verheyen telde er 425.000.