'VN-baas gedood door Belgische piloot'
VN-baas Dag Hammarskjöld stierf in 1961 in een vliegtuigcrash. Foto: Keystone/Scanpix
Het vliegtuig van secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld is volgens een Amerikaanse diplomaat destijds in 1961 niet neergestort. Het werd neergehaald, en wel door de Belgische piloot en huurling Jan Van Risseghem.

Jan Van Risseghem is een gedecoreerde oorlogsheld. Piloot voor de Britse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later voor de Belgische luchtmacht. Bij leven een legende in de luchtvaartwereld. Maar Van Risseghem zou dus ook een een duistere kant hebben gehad..

Volgens de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Congo, die op 18 september 1961 een geheim telegram naar Washington stuurde, was het de Vlaamse piloot die een nacht eerder het vliegtuig van VN-baas Dag Hammarskjöld uit de lucht had geschoten. Dat crashte boven het huidige Zambia. Het hoe en waarom bleven altijd een mysterie.

De Zweed Hammarskjöld was in Afrika om een staakt-het-vuren te onderhandelen tussen de Congolese regering, gesteund door de VN, en de opstandige provincie Katanga. 

Jan Van Risseghem was op dat ogenblik commandant van de Katangese luchtmacht, als huurling in dienst van de lokale overheid. Diverse onderzoeken konden de ware toedracht niet achterhalen. De weduwe van Van Risseghem zegt dat haar man een alibi heeft voor die nacht.