Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid wil snelheidsduivels wakkers schudden met een emotioneel en bijzonder confronterend filmpje. Zes hardrijders worden uitgenodigd op hun eigen begrafenis. Alles wordt gefilmd met een verborgen camera. Hun eigen vrienden en familieleden houden hen een spiegel voor. Dan kan je niet onverschillig blijven.

‘Waarom moest jij gaan? Waarom jij? De persoon met wie ik alles deed, met wie ik alles kon delen. We moesten nog een lijstje afwerken: in april zouden we naar Brazilië gaan. Kim, deze keer kan ik het je nog zeggen. Wees asjeblief voorzichtig tijdens het rijden. Ik wil jou niet kwijt.’

Dat is wat Tineke Roy (28) vorige week in een zaaltje in Elsene vertelde aan haar vriendin Kim Van Hout (27) uit Geel. Tineke, een Limburgse die in Antwerpen woont, had haar vriendin er met een smoes naartoe gelokt en hield een emotionele grafrede naast een houten doodskist. De achter de bloemenkransen verborgen camera’s registreerden hoe Kim eerst niet wist wat haar overkwam, maar al snel haar tranen niet kon bedwingen.

Hetzelfde lot overkwam vijf andere Belgen. Het filmpje is de speerpunt van de campagne ‘Hij is te snel gegaan’. Het BIVV hoopt dat veel mensen het doorsturen naar vrienden en familieleden die te hard rijden.

‘Het is confronterend, misschien voor sommigen té’, zegt Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder van het BIVV. ‘Maar het is de realiteit. Het zijn die gevoelens die opgeroepen worden als iemand écht sterft in het verkeer.’

Wat vindt u van de nieuwe campagne van het BIVV? Reageer via de knop rechtsbovenaan dit artikel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in