YouTube naar Turks Grondwettelijk Hof tegen blokkering
Foto: REUTERS

YouTube is maandag naar het Grondwettelijk Hof in Turkije gestapt tegen de blokkering van de website in het land. De aanvraag werd ingediend door een advocaat uit Istanboel, met de vraag dat de website ‘onmiddellijk’ toegankelijk moest zijn.

De Turkse regering had de videowebsite verboden op 27 maart, nadat er een audiofilmpje was gepost waarin te horen is hoe hoge regeringsfunctionarissen een ‘black flag’-operatie in Syrië bespreken om er een militair ingrijpen te verantwoorden. Dat was het sein voor Ankara om de “nationale veiligheid” in te roepen.

Een rechtbank in Ankara had vrijdag nog bevolen om het verbod op YouTube op te heffen. Dezelfde rechtbank legde echter een verder verbod op gezien eerst nog 15 omstreden video’s verwijderd moeten worden.

De microblogsite Twitter werd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen gesloten op verzoek van de Turkse premier Erdogan, die zich ergerde aan de verspreiding van steeds maar nieuwe beschuldigingen van corruptie op het internet. Het Grondwettelijk Hof had woensdag geëist dat het verbod op Twitter zou worden opgeheven. Dat verbod was immers in overtreding met de vrijheid van meningsuiting. Een dag later volgde de regering het hof, maar Erdogan protesteerde publiekelijk tegen die beslissing die hij ‘niet respecteert’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig