'Verwonderlijk dat zo'n ongeval niet eerder gebeurde'
Johan Vansummeren Foto: BELGA
Het parket van Kortrijk start een onderzoek naar wat er fout is gelopen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Dat meldt Het Nieuwsblad. De toestand van een 65-jarige vrouw is ‘zeer levensbedreigend’ na een botsing met Johan Vansummeren. 'Het is verwonderlijk dat dit niet eerder gebeurd is', vindt professor sportmarketingcommunicatie Wim Lagae van KU Leuven.

Een van de vele valpartijen in de Ronde van zondag was de bijzonder zware botsing tussen Johan Vansummeren en een 65-jarige vrouw, die zich op een verkeersdrempel had gezet om de wielerklassieker te volgen. Vansummeren had de drempel te laat opgemerkt en kon niet meer uitwijken. De vrouw werd gisteravond al een tweede keer geopereerd, maar haar toestand is ‘zeer levensbedreigend’

Zowel Vansummeren als de organisatie riskeren vervolging. Volgens Het Laatste Nieuws heeft de wielrenner gisteren aan het parket gezegd dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt.

Sensibilisering, oortjes, uitdunning...

'Het is verwonderlijk dat dit niet eerder gebeurd is', verklaart professor sportmarketingcommunicatie Wim Lagae van KU Leuven in het Radio 1-programma Hautekiet. Hij drukt erop dat wielrennen een gevaarlijke sport is, 'zoals de rallysport'. 'In een gaatje duiken kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.'

Sensibilering van toeschouwers is volgens Lagae een deel van de oplossing. 'Maar er is ook te veel druk op de renners vanuit de volgwagens.' Volgens de professor hoort in de oortjes van de renners maar één stem te klinken: iemand die tips rond veiligheid geeft.

Ook een uitdunning van het peloton zou de veiligheid kunnen verhogen. 'Ik pleit al jaren voor teams van 6 renners', treedt Lagae VRT-wielercommentator Michel Wuyts bij. Dat zorgt volgens hem ook voor interessantere koersen.

Een gedragscode voor volgwagens is daarnaast minstens even belangrijk, en het is 'zonneklaar' dat zware pijnstillers weg moeten, om een gebrek aan concentratie tegen te gaan. 'Waar blijft WADA?', vraagt Lagae zich af. Tot slot pleit Lagae ook nog voor 'slimmer parcours', met 'meer lussen'.

Slagen en verwondingen

Advocaat Jeroen Van Der Sijp, verkeersrechtspecialist, vindt dat de discussie moet beginnen bij de veroorzaker van het ongeval: Johan Vansummeren. 'Ongeacht de situatie, moet men logische handelingen stellen, voorzichtig zijn', klonk het in Hautekiet.

In die zin is Vansummeren volgens hem schuldig aan onopzettelijke slagen en verwondingen. 'Het is een ongeval door een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.'