Trein stopt voor het eerst sinds 1957 opnieuw in Hamont
Burgemeester Theo Schuurmans reageert zeer tevreden nu er opnieuw passagierstreinen in Hamont halt houden. Foto: kvh

Zondag is voor het eerst sinds 1957 opnieuw een passagierstrein gestopt en vertrokken in Hamont (Hamont-Achel). Het is de start van een vaste dienstregeling die in het station zal ingevoerd worden. Pleitbezorger voor het heractiveren van de stopplaats is burgemeester Theo Schuurmans, die zich in zijn officiële toespraak dan ook bijzonder tevreden toonde. Ook reizigersvereniging TreinTramBus reageert enthousiast.

Om 10.53 uur arriveerde zondag netjes op tijd de trein in het station van Hamont. Vervolgens werd de infrastructuur symbolisch in gebruik genomen door de hoogwaardigheidsbekleders. Vervolgens vertrok de trein opnieuw naar Neerpelt, voor een gratis pendelrit.

De inwoners zijn nog de hele namiddag welkom om te genieten van de animatie in het station, dat al sinds 1957 niet meer was gebruikt voor reizigersvervoer. Vanaf maandag 7 april kunnen Noord-Limburgers dagelijks de trein nemen richting Antwerpen. Er komt ook een ‘studententrein’ naar Leuven op zondag. In de zomer zal een verbinding naar Blankenberge worden ingelegd, om tegen het einde van dit jaar een volwaardige dienstregeling van start te laten gaan.

‘Na 57 jaar rijdt er terug een personentrein vanuit Hamont Station, wat uiteraard een heel heugelijk moment is dat in de geschiedenis van ons stadje een plaats krijgt’, aldus burgemeester Theo Schuurmans, die al vele jaren intensief lobbywerk heeft verricht om het station in zijn gemeente te heractiveren.

De burgemeester blijft ambitieus: ‘De volgende stappen zijn elektrificatie van de spoorlijn en als sluitstuk, de doortrekking van de lijn Hamont tot Weert. Dan sluit Hamont-Achel aan op het ruime Nederlandse spoorwegnet. Aan deze uitdaging gaan we de volgende jaren werken, met de overtuiging dat ook hier de aanhouder kan winnen.’

‘Noord Limburg wordt beter ontsloten’

Ook reizigersorganisatie TreinTramBus reageert opgetogen nu er opnieuw passagierstreinen stoppen in Hamont. De organisatie benadrukt wel dat ze het treinverkeer graag doorgetrokken zou zien naar het Nederlandse Weert, net over de grens.

‘De trein is stukken sneller dan de combinatie van bus en trein, die tot nu toe nodig was om naar Antwerpen te gaan. “De stopplaats is bovendien optimaal gelegen, vlakbij het centrum van de gemeente’, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus.

Toch is de trein naar Hamont voor TreinTramBus maar een eerste stap. Het echte einddoel moet het Nederlandse Weert zijn. ‘Weert is met zijn 50.000 inwoners een veel logischer eindbestemming voor de trein. In het IC-knooppunt Weert zijn er bovendien aansluitingen mogelijk naar Eindhoven, Amsterdam en Maastricht.’

Ook elders op het net is TreinTramBus vragende partij om treinen van de NMBS te laten doorrijden tot de eerste stad over de grens.