Afghanistan: bomaanslag vernielt vrachtwagen met stembiljetten
Foto: AFP
In het noorden van Afghanistan is zondag een bom ontploft op het ogenblik dat een vrachtwagen met stembiljetten van de presidentsverkiezingen van zaterdag er voorbijreed. Bij de aanslag zijn drie mensen gedood, onder wie een lid van de onafhankelijke kiescommissie. Intussen is de kiescommissie begonnen met het tellen van de stemmen.

De vrachtwagen vervoerde stembussen tussen het district Khan Abad en de stad Kunduz. Ook een politieagent en een chauffeur kwamen om bij de explosie, zei Sayed Sarwar Hussaini, woordvoerder van de provinciale politie.

'De vrachtwagen en acht urnen vol stembrieven zijn vernield”, voegde hij eraan toe. Een plaatselijke chef van de kiescommissie preciseerde dat de stembiljetten al geteld waren voordat de vrachtwagen vertrok.

Onafhankelijke kiescommissie begonnen met tellen van stemmen

De stembiljetten worden eerst in de stembureaus geteld en vervolgens nog eens ter controle op de zetel van de kiescommissie in Kaboel, zei commissievoorzitter Mohammed Noor zondag.

Volgens schattingen van de kiescommissie brachten ongeveer 7 miljoen van de ruim 12 miljoen kiesgerechtigden zaterdag een stem uit.

Het kan een week duren voor er een winnaar uit de bus komt. Als geen van de acht kandidaten voor de opvolging van president Hamid Karzai een absolute meerderheid haalt, wordt op 28 mei een tweede stemronde gehouden.

Noor zei dat de stembrieven in bergachtige streken ook met (muil)ezels vervoerd moeten worden. ‘Het kan een week duren voordat stembiljetten toekomen uit afgelegen gebieden waar er geen straten zijn en paden nog door sneeuw geblokkeerd zijn.’

162 klachten over verkiezingsfraude

De taliban zijn er niet in geslaagd de stembusgang op grote schaal te verstoren. Volgens de geheime dienst NDS waren er duidelijk minder aanvallen dan bij de verkiezingen van 2009. De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Omar Daudzai, sprak zaterdag van 140 aanvallen, waarbij negen politieagenten, zeven soldaten en vier burgers om het leven kwamen, terwijl 89 talibanstrijders gedood werden.

Bij de Afghaanse commissie voor verkiezingsklachten zijn 162 geschreven klachten ingediend over fraude of andere onregelmatigheden, waaronder geen toegang tot stembureaus, een tekort aan stembrieven, vervalste oproepingsbrieven en druk door politieke en administratieve autoriteiten om voor bepaalde kandidaten te stemmen. Woordvoerder Nadir Mohseni zei dat hij 1.269 klachten had ontvangen, waarvan 162 schriftelijk met bewijzen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig