‘Gedaan met uitstel voor Frankrijk’
Europees commissaris voor monetaire zaken Olli Rehn. Foto: AP

Er zijn geen redenen om Frankrijk nog meer tijd te geven om het begrotingstekort terug te dringen. Dat heeft Europees commissaris Olli Rehn zaterdag gezegd in een interview met persbureau Reuters.

‘Een nieuwe verlenging kan alleen maar worden gerechtvaardigd bij onverwachte economische gebeurtenissen, met nadelige gevolgen voor de overheidsfinanciën. Dat is niet het geval. Integendeel: de eurozone heeft een economisch herstel doorgemaakt’, aldus Rehn. Beleidsmakers moeten hun lessen trekken uit de kredietcrisis en zich houden aan afspraken, benadrukte hij.

Parijs kreeg juni vorig jaar twee jaar extra de tijd van Brussel om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Dit jaar komt het begrotingstekort van Frankrijk volgens schattingen van de Europese Commissie uit op 4 procent.

De nieuwbakken Franse minister van Financiën, Michel Sapin, zei eerder deze week dat hij opnieuw met Brussel aan tafel wil om te praten over de deadlines die voor het terugdringen van begrotingstekorten zijn gesteld.

Volgens de minister loopt er een dunne lijn tussen begrotingsdiscipline en te veel bezuinigingen, waardoor economisch herstel in de kiem gesmoord wordt.