Hogere opkomst dan verwacht bij Afghaanse verkiezingen
Foto: AP
De stembureaus in Afghanistan hebben zaterdag na bijna tien uur opnieuw de deuren gesloten. Volgens eerste cijfers zouden zeven miljoen van de twaalf miljoen inwoners (ofwel 58 procent van de bevolking) zijn stem hebben uitgebracht, zo meldt persagentschap Reuters.

De Afghanen trokken naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Hamid Karzai, zelf geen kandidaat meer. Zeven miljoen van de twaalf miljoen inwoners grepen de kans om hun stem uit te brengen.

Die opkomst was hoger dan verwacht, waardoor de stemlokalen ook een uur langer dan voorzien openbleven en sommige lokalen zelf niet genoeg stembiljetten voorzien hadden.

Ruim tweehonderd kiesbureaus in het land bleven zaterdag gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vorige maand was ook al aangekondigd dat door de gebrekkige beveiliging 748 stemlokalen gesloten zouden blijven. 

Vier gewonden bij explosie bij stemlokaal

Aftredend president Karzai heeft zijn landgenoten opgeroepen om de bedreigingen van de taliban te trotseren en massaal deel te nemen aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hamid Karzai zelf bracht even voor 08.00 uur lokale tijd zijn stem uit in een school in de Afghaanse hoofdstad.

In tegenstelling tot bij de vorige presidentsverkiezing in 2009 verliepen de verkiezingen relatief rustig. In het zuidoosten van Afghanistan raakten wel vier mensen gewond door een explosie vlak bij een stemlokaal.

De taliban hadden aangekondigd het verloop van de stembusgang te zullen ‘verstoren’ en de stembusslag gebeurde dan ook onder strenge veiligheidsmaatregelen omwille van die dreiging. 

Eventueel tweede ronde in mei

‘We beleven vandaag een belangrijke dag voor onze toekomst, voor de toekomst van ons land’, sprak Karzai, die volgens de Afghaanse grondwet geen derde termijn als president mag zetelen. 

‘Ik roep het Afghaanse volk op naar de stembureaus te trekken, ondanks de regen, de koude en de bedreigen van de vijanden om ons land toe te laten een nieuwe stap op de weg naar de goede afloop te nemen’, voegde de uittredende president er aan toe. ‘Ik heb gestemd, ik ben blij en trots een Afghaanse burger te zijn.’

Er zijn acht kandidaten, van wie er drie echt tot de favorieten worden gerekend. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen halen, volgt in mei een tweede ronde. Het tellen van de stemmen kan echter tot zes weken duren, omdat de stembiljetten van de meest afgelegen dorpjes naar de officiële telbureaus worden overgebracht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig