Ziekenhuizen merken Angelina Jolie-effect
Foto: *
Het afgelopen jaar hebben veertig procent meer vrouwen zich laten testen op bostkanker­genen. In 2012 ging het in het UZ Gent nog maar om 400 bloedanalyses, in 2013 waren dat er plots 600. Ook in het UZ Leuven merkten ze de opvallende stijging: in 2012 werden 570 families getest, in 2013 meer dan 900.

Opvallend: het aantal onderzoeken naar het borstkankergen – dat de kans op borstkanker met 87 procent doet toenemen en de kans op eierstokkanker met 50 procent – neemt vooral toe sinds mei 2013.

Niet toevallig de maand waarin Hollywoodster Angelina Jolie openlijk vertelde dat ze preventief haar borsten had laten amputeren omdat ze het BRCA1-gen had geërfd.

‘Het verhaal van Jolie heeft het laatste taboe doen wegvallen’, klinkt het in de ziekenhuizen. ‘Als rolmodel heeft ze de preventieve operatie aanvaardbaarder gemaakt.’

Experts juichen het toegenomen aantal controles toe. Maar tegelijk klagen ze aan dat vrouwen nadien aan hun lot worden overgelaten. Want de bloedanalyse is dan wel gratis, de borstreconstructie nadien is dat allerminst.