‘Dikkere paspoppen zijn slecht voor de gezondheid’
Brits minister van Gelijkheid Jo Swinson toonde zich destrijds tevreden met de nieuwe paspoppen van Debenhams.

Het initiatief van de Britse kledingketen Debenhams om volslanke paspoppen in te zetten, is misschien wel goed voor het zelfvertrouwen van de shoppers, maar niet voor hun gezondheid, redeneert de Britse Gezondheidsraad.

Debenhams introduceerde eind vorig jaar volslanke paspoppen met de Britse maat 16 (ter vergelijken met een Europees maatje 44) in hun 179 Britse winkel tot gejuich van hun klanten die zo een realistischer beeld te zien kregen.

De Britse Gezondheidsraad is echter niet tevreden met het initiatief en vindt dat overgewicht zo wordt ‘genormaliseerd’, zo staat het in hun jaarlijkse rapport.

‘Ik ben al lang bezorgd dat ondergewicht vaak wordt gezien als het ideale gewicht, vooral dan in de modewereld, maar nu maak ik me zorgen dat onze maatschappij overgewicht net gaat normaliseren’, aldus de Britse professor Sally Davies, in 2010 aangeduid als Chief Medical Officer, in de Britse krant The Telegraph.

De organisatie wil de bewuste paspoppen niet weren, maar pleit wel voor een hele reeks aan maten zodat ‘maat 44 niet de norm wordt, zoals nu’. Want overgewicht vormt nog altijd een gevaar voor de gezondheid, klinkt het.

Davies verwijst niet alleen naar de komst van de volslanke paspoppen, maar ook naar de ‘size inflation’ (het feit dat kledingmaatjes de laatste decennia groter geworden zijn) en nieuwsberichten die bij artikels over overgewicht foto’s van zwaar obese mensen plaatsen, foto’s die niet representatief zijn voor het merendeel van de mensen met overgewicht.