In Brussel trokken naar schatting 30.000 manifestanten de straat op om een 'ander, beter en vooral socialer' Europa te eisen. Tijdens de betoging deden zich flink wat schermutselingen voor. De politie moest een aantal keer beroep doen op het waterkanon. De impact van de vakbondsbetoging blijkt dan weer minder erg dan gevreesd.

'De tunnels zijn opnieuw opengesteld voor het verkeer. Ook de Reyerstunnel richting centrum en de Belliard richting Tervuren, die fysiek afgesloten waren, zijn weer open voor het verkeer', zegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. 

In de hele stad valt de hinder voor het verkeer al bij al mee. 'Veel mensen zijn ook vroeger gestopt met werken.' Paemen laat nog weten dat ploegen zijn uitgestuurd om de vernielingen die de betogers hebben aangericht, te herstellen.

25.000 betogers

Het Europese vakverbond, de organisatie van de betoging, had een opkomst verwacht van een 40.000-tal manifestanten. De Brusselse politie houdt het op zo'n 25.000 betogers die door de hoofdstad trokken. 

De vakbonden wijzen het huidige EU-beleid van de hand. Bepaalde verworvenheden gaan verloren, menen zij. Er weerklonken dan ook slogans als ‘Besparingsplan = duurzame armoede’ en ‘People, not profit’ of ‘Bezuinigen is geen werk’. 

Door op straat te komen wilden de vakbonden vooral een ‘socialer’ en ‘ander’ Europa. Ze hekelden de strenge aanpak tegen werklozen en de creatie van mini-jobs. Die vergroten de armoede en ongelijkheid, luidde het.

Europa werd ook verweten sociale dumping in de hand te werken, door het ontbreken van een Europees minimumloon en gebrekkige controles van arbeidscontracten over de landsgrenzen heen.

Er daagden delegaties van het ABVV, ACV en ACLVB op uit verschillende sectoren, zoals het vrachttransport, de havens, de metaalsector en openbare diensten. Ook bedrijven zoals Heinz en Nexans tekenden present. Ook was er vertegenwoordiging uit het buitenland: veel Polen en Duitsers en kleinere delegaties uit Luxemburg of Griekenland.

Relletjes

Over het algemeen verliep de manifestatie vrij rustig, tot havenarbeiders aan het Vlaams parlement uit de kop van de betoging probeerden te breken. De dokwerkers voelen zich geviseerd doordat de wet-Major op het spel staat. Die bakent een territorium af in de Antwerpse haven waar een specifiek arbeidsregime geldt.

Enkele heethoofden gooiden verkeersborden en dranghekken omver en bekogelden de politie met projectielen. Die antwoordde prompt met het waterkanon en pepperspray. Een Brusselse politieman raakte gewond in het amok.

De politie liet rond het Schumanplein meteen de nodige versterkingen aanrukken. De situatie werd na enige tijd opnieuw onder controle gekregen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig