In tegenstelling tot de successen van Real Madrid en Barcelona in de Champions League, vergaat het de Spaanse clubs in de Euopa League een stuk minder goed. Valencia ging in de heenwedstrijd van de kwartfinales de boot in bij Basel en Sevilla verloor van Porto, waar Steven Defour terug kon blikken op een sterke partij. Voorts verloor AZ in eigen huis onverdiend van Benfica en won Juventus moeizamer dan verwacht in Lyon.

Steven Defour startte bij FC Porto alweer in de basis en speelde een sterke partij op het middenveld. Hij beet zich vast in elke bal, probeerde het spel te verdelen en was zelf ook gevaarlijk. Helaas voor de Rode Duivel belandde een knap afstandschot tegen de paal, na zeventig minuten werd hij leeggestreden maar onder applaus vervangen. Het was Mangala (ex-Standard) die iets na een half uur spelen de 1-0 binnen buffelde na een sublieme assist van Quaresma. Bij de bezoekers speelde Carlos Bacca (ex-Club Brugge) eenzaam in de spits en kon één keer uithalen. Sevilla ging nog wel op zoek naar de gelijkmaker en Porto eindigde de wedstrijd met tien man maar het bleef 1-0.

Valencia kon geen vuist maken in Zwitserland, Basel stuurde de Spanjaarden met 2-0 naar huis. Matias Delgado scoorde twee keer voor rust, Stocker legde de 3-0 eindcijfers vast met een goal in extra tijd. De wedstrijd werd in een bevreemdend, leeg stadion afgewerkt omdat de thuissupporters zich hadden misdragen in de wedstrijd tegen Salzburg.

AZ, zonder een geschorste Jan Wuytens, speelde een knappe eerste helft tegen Benfica. Het dwong de Benfica-doelman tot zeven saves. Meteen na rust strafte Eduardo Salvio echter één foutje genadeloos af: 0-1.

Juventus is de grote favoriet voor de eindzege in deze Europa League. Lyon liet zich echter niet van de wijs brengen. Buffon moest uitpakken met een mooie redding op een trap van Umitti. Carlos Tevez speelde een bleke partij, werd vervangen door Mirko Vucinic en dat werd niet gesmaakt door de Argentijn, die meteen richting de kleedkamers liep... Lyon kreeg het daarna nog erg moeilijk en moest op het einde alsnog een doelpunt slikken. Na chaos in de zestien bij een corner kwam de bal bij Bonucci en die knalde de bal in het dak van het doel.

Uitslagen:

AZ - Benfica 0-1

Olympique Lyon -Juventus 0-1

FC Basel - Valencia 3-0

Porto - Sevilla 1-0

De terugwedstrijden worden volgende week op 10 april gespeeld