De Brusselse beurs bleef donderdag op haar peil van daags voordien hangen. De Bel20-index hield het bij een miniem verlies van 0,10 procent, waardoor de graadmeter op 3.147,13 punten eindigde. Van de twintig waarden in de elitegroep boekten er slechts vier een winst of een verlies van meer dan 1 procent.

De beleggers reageerden rustig op de beslissing van de Europese Centrale Bank om voorlopig geen nieuwe maatregelen te nemen om de economie extra zuurstof te geven. ECB-voorzitter Mario Draghi zei immers klaar te staan om dat wel te doen, mocht de inflatie te lang erg laag blijven.

Op de Brusselse beurs bleven de meeste grote aandelen dan ook hangen rond hun slotkoersen van woensdag. Bij de winnaars waren KBC en Umicore de enige die een bonus van meer dan 1 procent boekten. De financiële titel verdapperde 1,26 procent tot 46,11 euro, de materialengroep werd 1,12 procent meer waard bij een slotkoers van 37,54 euro.

Bij de kleinere waarden vielen wel enkele mooie prestaties te noteren. Zo ging Galapagos 4,62 procent hoger tot 17,00 euro. Het biotechbedrijf profiteerde van een koopadvies van Goldman Sachs, dat zijn koersdoel op 24 euro plaatste. Het bedrijf heeft voor heel wat beloftevolle producten een interessante partner gevonden, luidt het.

Ook Greenyard Foods nestelde zich in de gratie van de beleggers. De specialist van diepvriesgroenten werd bijkomend 3,39 procent duurder om af te vlaggen op een slotkoers van 12,80 euro. Het was al de vijfde winstdag op rij voor het aandeel. De fusie van sectorgenoten Dujardin en Ardo heeft de investeerders interesse doen krijgen.

Bij de verliezers viel Solvay op. De chemiegroep zag haar koers 2,46 procent teruglopen tot 111,25 euro. UBS verlaagde zijn koersdoel van 132 euro naar 118 euro. Het advies werd daarbij aangepast van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Ook Delta Lloyd moest verder achteruit. De Nederlandse verzekeraar leverde 1,51 procent in bij een slotkoers van 19,95 euro. De beleggers reageren nog altijd negatief op de aankondiging van het vervroegde vertrek van topman Niek Hoek.