De Wever en Magnette kruisen de degens
Foto: BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van de PS, Paul Magnette, zijn donderdagavond voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Ze discussieerden, op uitnodiging van de kranten De Tijd en L'Echo, over financiële en economische thema's.

De N-VA-voorzitter stak meteen van wal met te zeggen dat hij 'triest' wordt van 'het 498 pagina's tellende verkiezingsprogramma van de PS, waar niets instaat over het budget of de loonkosten'. Magnette riposteerde dat de PS ten minste een programma heeft dat 'vóór' mensen en zaken is. 'Wij hebben de N-VA niet nodig. Bart De Wever kan niet één zin zeggen zonder de PS te vermelden.'

      Tijdens het debat over het thema geld, stond De Wever erop te verduidelijken dat de veelbesproken 'Moesen-norm' die de N-VA wil opleggen, erop neerkomt dat enkel de primaire uitgaven op federaal niveau bevroren worden. 'Er is nooit gesproken over het Vlaams niveau.'

      Hij beschuldigde de regering van Elio Di Rupo ervan 22 miljard euro 'fantoombesparingen' te hebben gedaan. 'Het tekort op entiteit I is gedaald met 3,5 miljard euro. Waar is het geld?', vroeg De Wever. Magnette zette zijn plannen voor een vermogensbelasting in de kijker en betwistte dat veel bedrijven België zullen verlaten als die wordt ingevoerd. 'De vermogensbelasting in Frankrijk heeft één op de duizend mensen die eraan onderworpen zijn het land doen verlaten', argumenteerde hij.

      Over één punt waren de twee tegenstanders het eens: de wettelijke pensioenleeftijd moet niet naar omhoog.

     Er werd ook vooruitgeblikt naar de politieke toestand na verkiezingszondag 25 mei. 'Is de N-VA veranderd of niet?', vroeg Magnette zich luidop af. 'Is het nog steeds die kleine, nationalistische groupuscule die te snel gegroeid is, of is het een normale partij geworden?' De Wever wil heel graag federaal besturen, gaf hij zelf toe, 'maar liever niet met de PS'.