Flor Van Noppen neemt afscheid van Kamer met MSA-resolutie
Foto: belga

De Kamer heeft donderdag een resolutie aangenomen die vraagt om meer aandacht en middelen te besteden aan de zeldzame en ongeneeslijke ziekte MSA (Multiple of Meervoudig Systeem Atrofie). Het voorstel werd ingediend door Flor Van Noppen (N-VA), zelf MSA-patiënt. Van Noppen nam donderdag afscheid met de woorden ‘Bedankt dat ik uw collega mocht zijn’.

Recent onderzoek suggereert dat MSA ongeveer 5 op 100.000 mensen treft. De aangenomen resolutie vraagt om middelen vrij te maken voor het onderzoek naar de oorzaak, de ontwikkeling en de behandeling van MSA en andere zogenaamde Parkinson-plus-aandoeningen. Ze pleit er ook voor om dat te doen binnen een multidisciplinair kader en bijvoorbeeld referentiecentra op te richten die alle expertise bundelen.

‘De complexe aard van de ziekte maakt dat noodzakelijk’, zegt Van Noppen. ’De verwantschap met parkinsonisme maakt de diagnose nog steeds niet eenvoudig. Die valt vaak ook pas geruime tijd na het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium zit.’

Van Noppen, de broer van de vermoorde veearts Karel Van Noppen, kreeg de diagnose vorige zomer te horen.