Vier ministers en 16.000 anderen op de koersfiets in de Ronde
Kris Peeters is zoals bekend een verwoed fietser

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Waals minister-president Rudy Demotte, minister van Landsverdediging Pieter De Crem (CD&V) en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) rijden zaterdag met hun racefiets al hun Ronde van Vlaanderen. Ze leggen 75 km af en moeten normaliter over 9 hellingen uit die Ronde.

De vier ‘wielerministers’ tekenen zaterdag samen met 16.000 andere wielertoeristen uit 54 landen (!) present op de jaarlijkse uitverkochte cyclo van de Ronde van Vlaanderen, over diverse afstanden. De Vlaamse minister-president nodigde zijn collega vorige week uit in de marge van een vergadering. De twee hebben nog nooit met mekaar gefietst.

De Waalse minister-president is volgens zijn kabinet een verwoed fietser met minstens één trainingsrit per week. ‘Onze minister-president is vooral een klimmer, hoe steiler de percentages hoe liever hij het heeft’, zegt woordvoerster Sophie Paczkowski.

Peeters wil er helemaal geen wedstrijd van maken. ‘Ons lijkt het overigens ook niet dat Rudy Demotte zo’n Waals haantje is. Het zal een rit met veel respect zijn voor mekaar, het is niet de bedoeling om Demotte uit de wielen te rijden. Daarvoor is de relatie te vriendschappelijk’, aldus woordvoerder Luc de Seranno. Als de minister-president in een Vlaamse loopwedstrijd aan de start staat met politiek tegenstrever Bart De Wever heeft dat altijd wel een ‘wedstrijdsfeer’.

Peeters en Demotte krijgen ook gezelschap van de twee federale ministers Alexander De Croo en Pieter De Crem. De Croo rijdt bijna in zijn achtertuin. Ondanks die parcourskennis kwam hij vorig jaar toch ten val, waarbij zijn kamwiel lelijk in zijn onderbeen sneed. De Croo moest verzorgd worden, maar het belette hem toen niet om verder te fietsen.

Nieuw onder de deelnemers is minister van Landsverdediging Pieter De Crem. Van hem is niet geweten hoe sterk hij bergop kan rijden. Van de minister zijn eigenlijk enkel sportieve prentjes bekent als skater. Het ministeriële peloton wordt tenslotte ook nog gestoffeerd met Renaat Landuyt, gewezen Vlaams minister en thans burgemeester van Brugge.

Het gezelschap moet normaliter over de Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kaperij, Kanarieberg, Kruisberg, Karnemelkbeekstraat, Oude Kwaremont en Paterberg overwinnen, al werd in het verleden in de prominententocht de eerste wel regelmatig geschrapt. De bevoorrading vindt plaats in het stadhuis van Ronse.