'Manoeuvre was oorzaak vliegtuigcrash Namen'
Foto: Photo News

Vijf maanden na de fatale vliegtuigcrash in Namen, waarbij tien parachutisten en de piloot om het leven kwamen, zijn de eerste resultaten van het onderzoek vrijgegeven. Volgens de procureur van Namen ligt een menselijke fout aan de basis van het drama.

Uit het onderzoek blijkt dat de vleugel van het vliegtuig afbrak door ‘acrobatische manoeuvres’ van het sportvliegtuigje.

‘Tien minuten na het opstijgen voerde de piloot een zogenaamde ‘barrel roll’ uit, waarbij het vliegtuig kortstondig ondersteboven vliegt’, verklaarde hoofdonderzoeker Luc Blendeman donderdag. ‘Omdat de vleugel het gewicht van de elf passagiers in die positie niet kon houden, is hij afgebroken.'

Tweeëntwintig seconden na het manoeuvre crashte het vliegtuigje in een wei.

Er wordt dus uitgesloten dat de crash het gevolg was van slijtage of motorpech: het was enkel die exacte vlucht die het probleem veroorzaakte. Volgens de onderzoekers was het sportvliegtuigje, een Pilatus Porter, simpelweg niet gemaakt voor dergelijke manoeuvres.

Het kleine vliegtuigje stortte op 19 oktober neer in een wei in Marchovelette, in de gemeente Fernelmont. Het toestel was rond half vier opgestegen van de luchthaven van Temploux met een groep parachutisten aan boord. De elf inzittenden, tien parachutisten en de piloot van het toestel, kwamen allen om het leven.