Guillaume Van Keirsbulck verkeert in supervorm en heeft de 38e editie van de VDK-Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Pool Maciej Bodnar (Cannondale) was de snelste in de afsluitende tijdrit maar met een vijfde plaats pakte Van Keirbulck in laatste instantie de leiderstrui over van ploegmaat Gert Steegmans, die uiteindelijk derde werd achter Luke Durbridge (Orica GreenEdge).

Ronde van Vlaanderen op Sportwereld.be

Niki Terpstra startte als favoriet voor de eindzege in de afsluitende tijdrit maar miste zijn start compleet: hij schoot meteen uit zijn klikpedaal en verloor zo kostbare seconden. Hij geraakte nooit meer in zijn ritme en kwam na 18:21 over de meet, goed voor de 19e plaats. Steegmans, die als leider begon aan de afsluitende tijdrit, werd 17e op 28 seconden.

De 23-jarige Van Keirsbulck hield de eindzege echter binnen de ploeg want hij reed tegen de wind in een beresterke tijdrit en in de eindstand behield hij 7 seconden voorsprong op de Australiër Luke Durbridge (Orica GreenEdge). Steegmans is derde op acht seconden. Terpstra valt net naast het podium op 15 seconden, waardoor Steegmans een bak Westvleteren krijgt van ploeleider Wilfied Peeters na een weddenschap over het resultaat tussen de twee kamergenoten.

De 29-jarige Bodnar legde de 14,3 kilometer af in 17:51, 3 seconden sneller dan de Tsjech Jan Barta (Team NetApp-Endura) en 6 seconden sneller dan David Boucher (FDJ).

Eerder op de dag had Sacha Modolo de voormiddagetappe gewonnen. De Italiaanse sprinter was net zoals gisteren de snelste in een massasprint na een korte etappe (112,km) met start en aankomst in De Panne.

'Compleet niet verwacht'

'Ik had het compleet niet verwacht', zei Van Keirsbulck meteen na de tijdrit. 'Ik zat in de bus na mijn tijdrit en zag dat ik vijfde was. Toen moesten Niki en Gert nog komen. Ik dacht dat één van hen zou winnen. Toen men mij plots kwam melden dat ik toch naar het podium moest. Ik geloofde het eerst niet, dacht dat het een grap was', lachte Van Keirsbulck.

Van Keirsbulck reed op een week tijd Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Driedaagse van de Panne-Koksijde. 'Ja, ik heb de laatste tijd erg veel gereden. Maar zo'n tijdrit ligt me wel. Stoempen met de wind op kop is mijn specialiteit.'

'Nu hoop ik uiteraard op een plaatsje in de selectie van Omega Pharma-Quickstep voor de Ronde van Vlaanderen. Niet evident in zo'n sterke ploeg, maar ik heb getoond dat ik het verdien. Vanavond zal de ploegleiding de selectie bekend maken.'

Uitslag tijdrit:

1. Maciej Bodnar (Pol) 14 km in 17'51"
2. Jan Barta (Tsj) op 3"
3. David Boucher 6"
4. Luke Durbridge (Aus) 7"
5. Guillaume Van Keirsbulck 11"
6. Marcel Kittel (Dui) 13"
7. Kristijan Koren (Svn) 14"
8. Johan Le Bon (Fra) 16"
9. Sander Cordeel 16"
10. Rob Ruijgh (Ned) 25"

Eindstand: 

1. Van Keirsbulck 
2. Durbridge 
3. Steegmans 
4. Terpstra 
5. Kittel 
6. Jérôme 
7. Finetto 
8. Kristoff 
9. Ruijgh 
10. Porsev