EU en Afrika willen illegale migratie harder aanpakken
Foto: AFP

Op de top van Europese en Afrikaanse leiders in Brussel is een actieplan aangenomen om illegale migratie te bekampen en een herhaling te vermijden van drama’s zoals voor de kust van Lampedusa. De strijd tegen mensenhandel wordt opgevoerd.

Aan de EU-Afrika-top namen woensdag en donderdag meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders uit de twee continenten deel. In totaal waren meer dan negentig delegaties naar de hoofdstad afgezakt.

‘Je kan veel zeggen over het partnerschap tussen de Europese Unie en Afrika, maar niet dat het niet concreet is’, zei Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op de afsluitende persconferentie. ‘Deze top gaf daar een nieuwe impuls aan.’

Er werd twee dagen lang gepraat over de thema’s vrede, welvaart en mensen. Wat dat laatste punt betreft, werd een actieplan overeengekomen dat de migratie vanuit Afrika naar Europa in betere banen moet leiden. Tragedies waarbij honderden migranten verdrinken voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa of tientallen Afrikanen sterven die de Sahara trachten te doorkruisen, moeten voorkomen worden, stelde Van Rompuy.

Het actieplan loopt tot 2017. Onder meer het opvoeren van de strijd tegen mensenhandelaars wordt in het vooruitzicht gesteld, net als het bekampen van illegale migratie. Dat fenomeen zal ‘bij de wortels’ worden aangepakt. In een gemeenschappelijke verklaring spreken de leiders van preventie, het verminderen van de kost van terugkeerprogramma’s en een groter engagement van de Afrikaanse gemeenschappen in Europa. Legale migratie en mobiliteit moeten een boost krijgen.