Carlsberg koopt Tsjechische brouwer
Foto: EPA

De Deense brouwer Carlsberg neemt een meerderheidsbelang in zijn Tsjechische sectorgenoot Zatec. Daarmee treden de Denen toe tot het land met de grootste bierdrinkers ter wereld.

Carlsberg kleeft geen bedrag op het belang van 51 procent dat het verwerft in Zatecky Pivovar, zoals de Tsjechische brouwer voluit heet. De brouwerij, opgericht in 1801, is gevestigd binnen de kasteelmuren van het stadje Zatec. Ze heeft een productiecapaciteit van 200.000 hectoliter.

“Het Tsjechische premium-bier vertegenwoordigt een groeiend segment op de belangrijke Europese markten. Dankzij de overname zal Carlsberg het voornaamste merk van de brouwerij, Zatec, op zijn markten naar keuze kunnen verspreiden”, zegt Carlsberg in een persbericht.

Zatecky Pivovar brouwt ook onder meer het glutenvrije bier Celia.

148,6 liter per persoon

Volgens het Japanse onderzoeksinstituut Kirin zijn de Tsjechen de grootste bierconsumenten ter wereld, met een gemiddeld verbruik van 148,6 liter per inwoner in 2012. De Tsjechen hebben een ruime voorsprong op de Oostenrijkers (107,8 liter) en de Duitsers (106,1 liter). België komt in die rangschikking op de 18de plaats, met een gemiddelde bierconsumptie van 74 liter per inwoner.