Telecombedrijf Euphony is failliet
Euphony was vorig jaar nog co-sponsor van de wielerploeg Crelan-Euphony Foto: BELGA

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft het telecom- en energiedienstenbedrijf Euphony failliet verklaard. In de afgelopen weken daagde er nog een kandidaat-investeerder op, maar dat leverde niets op. Euphony telt 117 werknemers, allemaal bedienden.

Dat heeft de persmagistraat van de rechtbank donderdag bevestigd. Euphony bracht telecom- en energiediensten via zelfstandige verkopers aan de man, maar zat in slechte papieren. Het bedrijf had zijn verkopersnetwerk sinds de zomer niet meer betaald. Een voorlopige bewindvoerder werd aangesteld, die het faillissement op dagvaarding inleidde bij de rechtbank.

In maart diende zich nog een kandidaat-investeerder aan, die mogelijk 10 miljoen euro zou inbrengen. Vorige week donderdag bleek die investering niet concreet gestaafd te kunnen worden, maar hield de handelsrechter zijn beslissing nog in beraad. Vandaag/donderdag werd Euphony uiteindelijk failliet verklaard. Naast vorderingen van de bewindvoerder waren er volgens de persmagistraat ook vorderingen van schuldeisers.

Nathalie Vermeersch, Nick Peeters en Wilfried Joris werden door de rechtbank aangesteld als curatoren.

“Het gaat over veel ontslagen, en dat is uiteraard erg”, reageert Peggy Schuermans, secretaris van de christelijke bediendebond LBC-NVK. “Maar langs de andere kant is het ook goed dat er duidelijkheid komt. De mensen zitten al een jaar in onzekerheid. Gelukkig werden de lonen nog steeds goed betaald, maar dat is natuurlijk in tegenstelling tot de toestanden bij de zelfstandigen.”

Hoewel potentiële investeringen telkens uitbleven, verwacht Schuermans toch nog dat er op relatief korte termijn een doorstart kan komen, zij het in afgeslankte vorm. “Een bedrijf overnemen net voor een faillissement of net erna, dat maakt voor een ondernemer ook een verschil.”

“Gezien het feit dat het faillissement twee keer werd uitgesteld, is dit niet echt onverwacht, maar de rechtbank kan het niet op haar geweten hebben om niet alle kansen te bekijken”, vult BBTK-secretaris Hans Schippers aan. “Er wordt nu contact opgenomen met de curatoren. Het is de bedoeling dat we zo snel mogelijk de mensen bijeenroepen voor een informatievergadering.” Mogelijk vindt die vrijdag plaats.

De directie was vooralsnog nog niet bereikbaar voor commentaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig