Hoge tarieven voor bellen, sms’en en mobiel internet in buitenland verdwijnen
Neelie Kroes Foto: bdw

In de toekomst mag het in het buitenland niet meer duurder zijn om te bellen en te sms’en dan thuis. Ook opzoekwerk op internet valt onder de afschaffing van de roamingtarieven. Het Europees parlement wil er tegen 2016 vanaf.

Het Europees Parlement stemde donderdag over het zogenaamde ‘telecompakket’. Daar moet wel nog een compromis over geworden met de lidstaten. Het telecompakket gaat niet alleen over roaming, maar ook over de ‘netneutraliteit’.

‘Netneutraliteit is als het ware de antidiscriminatiewet voor dataverkeer’, legt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) uit. ‘Zonder netneutraliteit ontstaat het risico dat derden bepalen welke informatie de bevolking wel of niet bereikt. Dat zou onaanvaardbaar zijn voor een Unie die haar burgers een vrij recht op informatie garandeert.’

Het principe van de netneutraliteit is dat internetproviders alle data gelijk behandelen en bedrijven geen voorrang geven op het internet.

De telecomwetgeving is een voorstel van Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes. ‘Met deze instemming speelt de EU in op de behoeften van de burgers’, aldus de Nederlandse Kroes. ‘En daar draait de EU om: het verwijderen van belemmeringen om het leven makkelijker en minder duur te maken.’

De goedkeuring door de lidstaten wordt over de verkiezingen van mei heen getild. Naar alle verwachting zal er tegen eind dit jaar een akkoord zijn.