‘Staatsveiligheid bewust van massale datacaptatie’
Foto: Photo News

De Staatsveiligheid is zich bewust van de ‘massale datacaptatie’ van haar zusterdiensten, zo reageert ze op het kritische rapport van het Comité I. Daaruit zal de dienst de ‘nodige conclusies’ trekken.

Volgens het rapport, dat De Standaard kon inkijken, stelde Comité I vast dat de Staatsveiligheid na de onthullingen door Edward Snowden weinig zicht had op de aard en grootte van de acties van ‘bevriende grootmachten’.

De Staatsveiligheid belooft conclusies te trekken uit het rapport. ‘Op basis daarvan zullen de prioriteiten van de dienst in deze materie bepaald worden’, klinkt het. ‘Deze zullen vertaald worden in een actieplan dat zal voorgelegd worden aan het Ministerieel Comité voor Inlichtingen en Veiligheid.’

De Staatsveiligheid is er zich naar eigen zeggen van bewust dat bevriende grootmachten gebruikmaken van systemen voor massale datacaptie. Maar ze onderstreept ‘dat deze diensten voor ons ook een toeleverancier van belangrijke operationele informatie zijn’.

De samenwerking met de militaire inlichtingendienst ADIV, dat voor het Comité I beter kon, verloopt volgens Staatsveiligheid efficiënt. ‘In de toekomst kan deze vanzelfsprekend nog uitgebreid en verbeterd worden.’

Meer wil de Staatsveiligheid over de kwestie in de pers niet kwijt, luidt het nog.