‘Ontsnapte’ ebolapatiënte brengt tientallen mensenlevens in gevaar
In Liberia stierven al zeker twee mensen aan ebola. In buurland Guinee werden al 83 dodelijke slachtoffers geteld. Foto: AFP

Een met het ebolavirus besmette vrouw is in het West-Afrikaanse land Liberia uit het ziekenhuis gevlucht en heeft vervolgens het leven van tientallen mensen in gevaar gebracht. De zieke vrouw nam een taxi om haar man op te zoeken. Op die manier besmette ze mogelijk verschillende mensen met het dodelijke virus.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Monrovia raakte de vrouw geïnfecteerd toen ze haar zieke en intussen overleden zus verzorgde. Zaterdagnacht liep de dame weg uit de geïsoleerde afdeling van een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad en nam ze een taxi om haar man te bezoeken, schrijft de Front Page Africa. In het voertuig bevonden zich vijf andere mensen. De zieke vrouw zette laat haar reis nog verder met een motortaxi.

Gezin in quarantaine

De gezondheidsdiensten konden de zwaar zieke vrouw intussen opsporen. Ze werd met heel haar gezin in haar woning onder quarantaine geplaatst. De mensen met wie ze in contact kwam, werden geïnformeerd en naar verluidt door de medische diensten gecontroleerd.

Het ebolavirus dook enkele weken geleden op in buurland Guinee. Daar vielen al 83 dodelijke slachtoffers en raakten nog eens 127 mensen besmet met het virus. In Liberia stierven zeker twee mensen aan ebola. Naast de ene bevestigde zieke, zijn er volgens de regering nog een dozijn verdachte gevallen.

Dagenlange marteling

Weinig virussen worden zo gevreesd als ebola. Afhankelijk van het type, kan tot 90 procent van de geïnfecteerden binnen de tien dagen overlijden. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus. Meestal overlijden de patiënten na een dagenlange marteling aan een shock veroorzaakt door bloedverlies.