ECB ziet af van verdere renteverlaging
ECB-voorzitter Mario Draghi Foto: REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief deze maand onveranderd op 0,25 procent. Het is afwachten of er andere maatregelen volgen om de lage inflatie aan te pakken.

De ECB houdt de rente dus op het laagste peil ooit. Omwille van de lage inflatie werd gespeculeerd dat er een verdere renteverlaging zat aan te komen. De inflatie is in Europa gezakt tot een half procent, terwijl de ECB 2 procent inflatie ideaal acht voor de economie. Een renteverlaging zou mensen kunnen aanzetten meer geld uit te geven, en zo de inflatie opdrijven. Maar dat is volgens de ECB momenteel niet de bedoeling, getuige de stabiele rente.

ECB-voorzitter Mario Draghi geeft vanmiddag een toelichting bij het rentebesluit. Het is uitkijken of hij daar andere maatregelen aankondigt om de lage inflatie aan te wakkeren.

De rentevoet van 0,25 is wat de ECB aan banken aanrekent om geld te lenen. Op zich is er geen rechtstreeksverband met de rente op het spaarboekje of op leningen. Maar in regel is het wel zo dat als de ECB de rente verlaagt de banken ook hun rentevoeten kunnen laten zakken. In de praktijk doen ze dat ook meestal, wat na de vorige renteknip van de ECB nog duidelijk werd.