‘Berkoet-politie schoot demonstranten dood’
Minister Avakov toont documenten van het onderzoek. Foto: REUTERS

De speciale eenheden van de Oekraïnse oproerpolitie schoten in februari tientallen demonstranten dood in Kiev. Dat gebeurde onder de directe leiding van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj, stellen de eerste resultaten van een onderzoek.

In februari reageerde de wereld geschokt toen er met scherp op betogers in Oekraïne werd geschoten. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov stelde de eerste bevindingen van het onderzoek voor.

De Berkoet, speciale eenheden van de oproerpolitie die intussen zijn opgedoekt, schoot meer dan honderd mensen dood, klinkt het. Avakov verklaarde dat 12 leden van de Berkoet zijn geïdentificeerd als scherpschutters. Drie van hen zijn gearresteerd.

‘De vorige regering van het land gaf criminele bevelen’, zei de minister. De voormalige president Janoekovitsj ontvluchtte Kiev op 21 februari, een dag na de meeste doden door scherpschutters waren gevallen. Op 22 februari werd hij door het parlement afgezet. De nieuwe regering houdt hem medeverantwoordelijk voor de doden.

De Oekraïense veiligheidschef Valentyn Valyvaychenko zei dat de Russische veiligheidsdienst FSB betrokken was de operaties gericht tegen de demonstranten. Hij zei ook dat de FSB tonnen explosieven en wapens naar Oekraïne had overgevlogen.

De FSB ontkent de beschuldigingen.Russisch Buitenlandminister Sergej Lavrov sprak in een reactie op zijn beurt van 'talrijke bewijzen' die de Oekraïense beschuldigingen tegenspreken.