Gentse zeehaven groeit opnieuw
Foto: BELGA

In de haven van Gent zijn tijdens het eerste kwartaal van het jaar 11,7 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 60.000 ton, of 0,5 procent, meer dan in dezelfde periode in 2013. De haven is vooral verheugd over een “essentiële vooruitgang” van de overslag via zeevaart, na twee jaar van lichte achteruitgang, zegt haven-CEO Daan Schalck donderdag.

De goederenoverslag via zeevaart bedroeg in de periode januari-maart 6,4 miljoen ton, of 5,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “Voor zeevaart tekent Gent gedurende de eerste drie maanden een maandgemiddelde op van 2,1 miljoen ton, 100.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Havenbedrijf Gent is dan ook verheugd dat er opnieuw groei zit in de overslag via de zeevaart”, klinkt het in een persbericht.

Tegenover de toegenomen overslag via zeevaart, staat een verdere daling van de overslag via binnenvaart. Die kwam over het eerste kwartaal uit op 5,3 miljoen ton (-5,2 procent tegenover het eerste kwartaal van 2013).

Schalck wijst erop dat een aantal klanten de voorbije maanden koos voor goederentransport via zeevaart in plaats van binnenvaart. “Dat is beter voor de haven”, omdat het meer volume met zich meebrengt, luidt het.

Het havenbedrijf rekent voor het volledige jaar op een lichte groei van de totale goederenoverslag. Het zou de eerste groei zijn sinds het recordjaar 2011.