De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en Capital@rent van de familie Claeys lanceren samen een fonds voor de financiering van bedrijven. Het gaat om zogenaamde ‘mezzaninefinanciering’ om het gat in de bankenmarkt te helpen vullen. Het fonds krijgt 100 miljoen euro middelen mee.

Het is meteen het eerste gestructureerde mezzaninefonds dat in België opgericht wordt. PMV en Capital@rent deden elk apart al aan schuldfinanciering maar ze bundelen hun inspanningen voor de wat grotere dossiers nu in een nieuw gezamenlijk fonds.

Typisch voor mezzanine is dat het een vorm van schuldfinanciering is die voor de banken meegeteld mag worden als eigen vermogen. Dat komt omdat het om achtergestelde leningen gaan die pas terugbetaald worden nadat de bank zijn geld heeft gekregen. Vandaar dat banken bereid zijn om als een bedrijf een achtergesteld krediet heeft, daar nog eens een stuk bankfinanciering tegenover te zetten.

Het fonds mikt op 100 miljoen euro middelen. PMV en Capital@rent leveren elk 15 miljoen euro aan. De rest komt van industriële families. ‘Household names’, zegt Joris Claeys, zoon van Leo Claeys (bekend van uitgever Roularta). Er is al 85 miljoen euro toegezegd.

PMV, volledig in handen van het Vlaams Gewest en Capital@rent kwamen elkaar al tegen in dossiers en besloten daarop de handen in elkaar te slaan om structureel samen te werken voor grotere dossiers. Hun nieuw fonds springt er in de markt uit omdat het bereid is om achtergestelde leningen te verstrekken zonder een rol als pottenkijker te eisen in het bedrijf. De meeste verschaffers van achtergestelde leningen eisen naast een mooie rentevergoeding ook warranten. Die warranten kunnen dan later in aandelen omgezet worden en vormen vaak de kers op de taart. Het fonds haalt daardoor extra rendement. Maar veel familiale bedrijven willen helemaal niet dat er een outsider in hun kapitaal komt. ‘En dat is onze sterkte’, zegt Joris Claeys. ‘Wij vragen geen warrants. We komen dus niet in het kapitaal. Bedrijfsleiders appreciëren dat.’

Capital@rent en PMV hebben bijvoorbeeld samen achtergestelde leningen verstrekt aan Xeikon in verband met de overname van Xeikon door Bencis en Gimv. Capital Pigments uit Menen en Mydibel (diepvriesfrieten) uit Moeskroen zijn andere voorbeelden.

PMV en Capital@rent blijven elk apart werken voor kleinere dossiers. Vanaf 2,5 miljoen wordt via het nieuwe mezzaninefonds gewerkt. ING Bank wordt de strategische partner. Per 65 euro achtergestelde lening, legt ING 35 euro bankkrediet bij. De achtergestelde leningen hebben een coupon van 10 procent. ‘Via een stukje duurder krediet krijg je toegang tot (supplementair) goedkoop (bank)krediet’, zegt Joris Claeys. ‘Private equity spelers vinden ons goedkoop en vinden dat we de markt scheeftrekken, sommigen bedrijfsleiders vinden ons duur. Zelf denk ik dat we goedkoop zijn tegenover andere spelers. Tot nu toe moest je naar Londen. Nu kan je voor het eerst in grotere dossiers in Vlaanderen terecht zonder dat je je kapitaal potentieel moet openstellen. Dat maakt ons ook neutraal naar private equity spelers toe om ons uit te nodigen om mee dossiers te helpen financieren.’