Burgemeesters hekelen ‘absurde regeling’ cameratoezicht
Foto: mvn

De burgemeesters van de dertien Vlaamse centrumsteden verzetten zich tegen de strengere regels van bevoegd minister Joëlle Milquet (CDH) voor het gebruik van veiligheidscamera’s. ‘Ze werkt ons ronduit tegen’, klinkt het.

De dertien burgemeesters - onder wie die van Antwerpen, Gent en Leuven - storen zich met name aan een nieuw koninklijk besluit. Het bepaalt wie bevoegd is om in realtime de beelden van veiligheidscamera’s te bekijken.

De nieuwe regels laten niet langer toe dat de burgemeesters zelf de beelden nog kunnen bekijken, noch hun overlastambtenaren en brandweerlui. Voortaan zijn dat enkel nog politieagenten, bepaalde andere personeelsleden bij de politie en militairen die ter beschikking gesteld zijn van dat kader bij de politie.

‘Dat kan toch onmogelijk de bedoeling zijn’, werpen ze op in een gezamenlijk persbericht. De camera’s spelen volgens hen een belangrijke rol in het voorkomen, vaststellen en ophelderen van criminele feiten en overlast.

Maar ook bij een gemeentelijke rampenfase - bijvoorbeeld bij een zware brand of incident - riskeren burgemeesters, brandweerlui en civiele bescherming een geldboete als ze naar de livebeelden van een incident kijken in het coördinatiecentrum, luidt het. ‘Dit maakt een snelle en gedegen besluitvorming in acute risicosituaties onmogelijk.’

De burgemeesters roepen minister Milquet dan ook op ‘haar verantwoordelijkheid te nemen en deze absurde regeling alsnog in te trekken’.