PVDA+ wil 8 miljard halen uit miljonairstaks
Foto: BELGA

De radicaal linkse partij PVDA+ wil 8 miljard euro halen uit een herverdelende miljonairstaks. Dat geld moet onder meer gaan naar de creatie van nieuwe overheidsjobs en het betalen van de pensioenen. De partij stelde afgelopen weekend al het programma voor de verkiezingen voor en komt nu met de cijfers.

PVDA+ wil een vermogenskadaster invoeren, zodat er een beeld komt op wat iedereen echt bezit. Daarna wil de partij een nieuwe belasting invoeren, een zogenaamde miljonairstaks. Op fortuinen van meer dan een miljoen euro dient 1 procent belasting te worden betaald, op fortuinen van meer dan 2 miljoen euro 2 procent en op fortuinen boven 3 miljoen euro 3 procent.

De studiedienst van de partij raamt de inkomsten van die nieuwe taks op 8 miljard euro. Daarvan moet 3 miljard euro gaan naar extra jobs in de openbare diensten en de non-profit, naar de openbare bouwbedrijven en naar de openbare energiebedrijven. Voor de opvang van de vergrijzing en de uitbetaling van de pensioenen wordt 3 miljard uitgetrokken. De rest van de opbrengsten gaat naar extra jobs in het onderwijs, de bouw van nieuwe scholen en openbaar wetenschappelijk onderzoek.

Uit het sluiten van fiscale achterpoorten voor multinationals wil PVDA+ nog eens 6 miljard euro halen. Het gaat om de afschaffing van de notionele intrestaftrek en de vrijstelling voor de meerwaarde op aandelen. Banken moeten voortaan 33,99 procent belasting betalen op hun winst. De opbrengsten worden aangewend om de vervangingsinkomens op te trekken en de overheidsschuld af te bouwen.

'Het huidige debat over de kost van de verschillende partijprogramma’s verbergt eigenlijk dat de traditionele partijen het eens zijn over de fundamentele keuzes', zegt voorzitter Peter Mertens. Hij heeft het onder meer over het langer werken en het behalen van de Europese begrotingsdoelstellingen. 'Die partijen willen dat het debat zich beperkt tot hoe men die doelstellingen gaat realiseren.' Volgens PVDA+ staan we op een kruispunt in de politiek en is de afslag linksaf de enige weg naar de toekomst.