Pascal Smet: ‘Ik heb niet gelogen’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) weerlegt dat hij heeft gelogen over een afspraak met de onderwijsnetten over de capaciteitsproblematiek. Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs, betreurt dat het akkoord op de helling wordt geplaatst.

In een brief, die Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert (LDD) gebruikte op Smet een leugenaar te noemen, ontkende GO!-topvrouw Raymonda Verdyck dat akkoord. Op aandringen van de oppositie en met steun van meerderheidspartijen CD&V en N-VA werd de minister donderdag opgevorderd in het parlement. Hij beschreef hoe er in 2010 afspraken zijn gemaakt over het capaciteitstekort in het onderwijs.

Volgens Smet bevat de nota een clausule waardoor de verdeling van de middelen rekening houdt met het marktaandeel van de onderwijsnetten. ‘Het vrij katholiek onderwijs is er toen mee akkoord gegaan dat het een deel van zijn middelen zou afstaan aan de andere netten om zo het capaciteitsprobleem op te lossen. Voorwaarde was wel dat op termijn het evenwicht tussen de netten zou gevrijwaard worden.’

Geen geschreven akkoord

Alle netten gingen daarmee akkoord, zei minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Dat de afspraak toen niet in een document is gegoten, is volgens Smet ook niet nodig. ‘Er was eensgezindheid. En bovendien was het de wet.’

‘Heb ik gelogen? Neen, ik heb me aan de waarheid en de gemaakte afspraken gehouden’, aldus Smet. Volgens de minister heeft Raymonda Verdyck ook al aangegeven dat ze de minister niet heeft beschuldigd van leugens. ‘Ze heeft een aantal bezorgdheden aangegeven en er is discussie over wat er precies is afgesproken.’

'Onaanvaardbaar'

Het katholiek onderwijs (VSKO) bevestigt de versie van onderwijsminister Smet. VSKO-topvrouw Mieke Van Hecke betreurt dat de concensus op de helling wordt geplaatst en roept haar collega’s op om de oplossing voor het capaciteitsprobleem niet in een schoolstrijd te laten ontaarden.

Oppositiepartijen Open Vld, Groen en LDD namen geen genoegen met de uitleg van de minister. Vooral het feit dat de afspraak uit 2010 enkel mondeling is gemaakt en niet in een document is gegoten, is volgens de oppositie een fout.
'Het is onaanvaardbaar dat deze regering voor 171 miljoen euro aan capaciteitsmiddelen in informele afspraken en non-papers regelt', aldus Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman.