We nemen steeds vaker het vliegtuig
Foto: BELGA

Luchtvaartmaatschappijen hebben in februari 5,4 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers die de internationale branchevereniging IATA donderdag bekend heeft gemaakt.

Het herstel van de vraag naar vluchten is minder dan in januari, toen er sprake was van een groei van 8,2 procent. Maar de gezamenlijke stijging in de eerste 2 maanden van 2014 bedroeg 6,9 procent, wat positief afsteekt ten opzichte van de groei in deze periode in 2013 (5,2 procent).

Luchtvaartmaatschappijen vergrootten hun capaciteit in februari met 5,2 procent, waardoor de bezettingsgraad van vliegtuigen met 0,2 procentpunt steeg tot 78,1 procent.

De stijging van het passagiersvervoer hangt volgens IATA-topman Tony Tyler samen met het herstel van de wereldeconomie, vooral in Europa en de Verenigde Staten. 'Mensen vliegen weer', aldus Tyler.

Europese luchtvaartmaatschappijen vervoerden 5,8 procent meer passagiers. Noord-Amerikaanse branchegenoten bleven iets achter met een stijging van 2 procent. Maatschappijen uit het Midden-Oosten gingen aan kop met een groei van het passagiersvervoer van ruim 13 procent. Aziatische maatschappijen kenden een groei met 4 procent. Alleen bij Afrikaanse luchtvervoerders bleef groei nagenoeg uit.