Verhoogd brandgevaar in natuur- en bosgebieden
Foto: (d)ocular

Voor de Vlaamse natuur- en bosgebieden wordt brandfase oranje afgekondigd. De zachte temperaturen zorgen voor een verhoogde brandgevoeligheid. Vooral in heidegebieden en naaldbossen is het gevaar het grootst, zo meldt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Een verhoogd brandgevaar voor natuurgebieden zoals heide en naaldbossen is een jaarlijks terugkerend fenomeen in het voorjaar. De combinatie van de nog dorre bodemvegetatie vlak na de winter met de zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zorgt voor een hoger risico op brand. Brandfase oranje wijst op een verhoogd brandgevaar.

Natuurliefhebber blijven welkom, maar voorzichtigheid is geboden. ‘In deze periode vragen we aan alle bezoekers om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien. Het is bovendien van belang om kinderen niet zonder toezicht op heideterreinen te laten.’

Ook zijn beheerders en brandweer extra waakzaam.

Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd. De brandwaarschuwingsindex telt vier alarmeringsfases: groen, geel, oranje en rood.