Spoornetbeheerder boekt 29 miljoen euro operationele winst
Foto: BELGA

Infrabel, de beheerder van het spoornet in ons land, heeft in 2013 een operationele winst (ebitda) van 29 miljoen euro gerealiseerd. Het globaal bedrijfsresultaat (EBT) bedraagt 24 miljoen euro.

Dat heeft Infrabel donderdag bekendgemaakt. ‘De Belgische spoorinfrastructuurbeheerder kan zich met een gezond financieel resultaat concentreren op de prioriteiten veiligheid, stiptheid en capaciteit, die de rode draad vormen doorheen al zijn investeringen’, klinkt het in een toelichting. Infrabel heeft sinds de oprichting in 2005 elk jaar winst geboekt.

De infrastructuurbeheerder investeerde vorig jaar ruim een miljard euro. Daarmee is het naar eigen zeggen een van de grootste investeerders in ons land.

In 2012 realiseerde Infrabel een winst voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen van 40 miljoen euro en een EBT (resultaat voor belasting) van 13 miljoen euro.

De opbrengsten van de infrastructuurvergoedingen bleven stabiel op 667 miljoen euro, “ondanks de blijvende mindere conjunctuur voor het goederenvervoer per spoor”, klinkt het.

Besparingen hebben volgens Infrabel ook in 2013 geleid tot “minder externe uitgaven en een beter en zuiniger beheer van materialen en grondstoffen”. De personeelskosten kenden een stabilisatie ten opzichte van 2012.

In 2013 reden er dagelijks gemiddeld 4.447 treinen op het Belgische spoornet. Het gaat om 4.068 reizigers- en 379 goederentreinen.