‘Verdwenen MH370 is grootste mysterie in luchtvaartgeschiedenis’
De Maleisische premier Najib Razak (rechts) ontmoet Angus Houston, de coördinator van de zoektocht naar de verdwenen MH370. Foto: REUTERS

De Maleisische premier Najib Razak heeft samen met zijn Australische ambtsgenoot Tony Abbott de luchtmachtbasis in Perth geïnspecteerd. Daar wordt de internationale zoekoperatie naar de vermiste Boeing MH370 gecoördineerd. Razak zei dat de verdwenen vlucht ‘het grootste mysterie in de luchtvaartgeschiedenis is’ en dat Maleisië iedereen betrokken in de zoektocht ‘dank’ verschuldigd is.

Razak ontmoette meer dan 50 manschappen, voor ze vertrokken voor een vlucht van 1.600 kilometer naar een zoekgebied van 223.000 vierkante kilometer. Volgens waarnemers is zijn bezoek bedoeld als een signaal naar de nabestaanden van de 239 mensen aan boord van de vlucht, dat de zoektocht nog steeds een grote prioriteit is. ‘Ik kan hen beloven dat we niet zullen opgeven’, zei hij.

De coördinator van de zoektocht, voormalige Australische luchtmachtbevelhebber Angus Houston, zei de premiers dat de zoektocht ‘een van de meest complexe operaties’ is ‘die de wereld ooit heeft gezien’. Acht vliegtuigen en negen schepen speuren het gebied donderdag af. Onder de vaartuigen is een Britse duikboot, de HMS Tireless. Ondanks dat verschillende drijvende objecten zijn waargenomen in het zuiden van de Indische Oceaan, zijn nog geen wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines teruggevonden.

Houston zei ook dat de familieleden van de 239 inzittenden welkom zijn om het hoofdkwartier van de operatie in Perth te bezoeken. Hij merkte ook op dat het lang duurt om schepen en vliegtuigen op de bodem van de oceaan terug te vinden. Hij verwees daarbij naar de HMAS Sydney, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder ging en pas zestig jaar later werd teruggevonden, hoewel ooggetuigen het schip aan de horizon hadden zien exploderen.