H&M en Zara bannen viscose uit bedreigde wouden
Foto: ss

De twee grootste kledingketens ter wereld, H&M en Zara (Inditex), hebben zich geëngageerd om voor hun kleding geen viscose te gebruiken die afkomstig is uit oerbossen of bedreigde wouden. Dat maakte de Canadese niet-gouvernementele organisatie Canopy woensdag bekend.

De stof viscose bestaat eigenlijk uit kunstmatige vezels en wordt gewonnen uit het hout van naaldbomen in de vorm van cellulose. De stroperige organische vloeistof wordt door een zogenaamde spindop met fijne gaatjes geperst waardoor een draad wordt geproduceerd. Bij het productieproces worden houtpulp of katoen chemisch bewerkt.

Het is een goedkope grondstof en siert dus menig kledingetiket van jurkjes en truitjes in de ketens, maar ook grote modehuizen maken er gebruik van. Zo had ook Balmain in zijn wintercollectie een trui in viscose waarvoor het weliswaar toch nog een gigantisch bedrag vroeg, niet in overeenstemming met de kost van de grondstof, klonk toen de kritiek.

Volgens de Canadese ngo Canopy werden er het voorbije jaar zo'n zeventig miljoen bomen omgehakt voor de textielproductie, ‘een aantal dat tegen 2050 nog zou verdubbelen’. Volgens Canopy worden hierbij ook bedreigde bossen niet ontzien, zoals de tropische wouden in Indonesië of de naaldwouden in het noorden van Canada.

>>> Infografiek van Canopy

 

De Zweedse kledingketen H&M belooft nu dat ze alles in het werk zullen stellen om de bevoorradingsketen te herzien, zodat deze praktijk binnen drie jaar verdwenen is. Ook het Spaanse Inditex (waartoe onder andere Zara en Massimo Dutti behoren) sluit zich hier bij aan.

‘Deze leiders in de kledingsector tonen dat stijl hebben niets moet kosten aan de aarde’, verheugde Nicole Rycroft van de ngo zich. In totaal hebben al een twintigtal kledingmerken - waaronder ook sportlabel Quicksilver en de Amerikaanse ontwerper Eileen Fischer - het initiatief ‘Fashion Loved by Forest’ onderschreven.