Belgen gaan vier tot vijf keer per jaar naar de kapper
Foto: Vum

In 2013 nam de gemiddelde Belg vier tot vijf keer per jaar plaats in de kappersstoel. ‘Twintig jaar geleden gingen consumenten nog twaalf tot vijftien keer per jaar naar de kapper’, klinkt het bij de beroepsvereniging van de kappers, die meer erkenning vragen voor de sector.

Volgens Stephane Coigné - bestuurder van de beroepsvereniging van de kappers, Coiffure.org by UBK/UCB - is ook de kapperssector slachtoffer van de huidige economische crisis. ‘Twintig jaar geleden gingen consumenten nog twaalf tot vijftien keer per jaar naar de kapper, in 2013 was dit nog vier tot vijf keer per jaar’, klinkt het.

Ook de hoge loonkosten en hoge btw worden aangeklaagd. ‘Die leiden tot lage lonen, waardoor sommige kappers een bijverdienste zoeken of zo weinig mogelijk proberen uit te geven, door bijvoorbeeld enkel goedkope producten te gebruiken’, aldus Coigné, wiens vereniging meer erkenning vraagt voor de sector. Een daling van de loonkost en van de btw zouden zorgen voor meer ademruimte om te investeren in werknemers en infrastructuur.

Nog een belangrijk punt op hun agenda: een verbetering van het onderwijs. ‘Het is heel belangrijk dat kappers een goede opleiding krijgen, waarin ze ook geconfronteerd worden met de pijnpunten van het beroep. Enkel zo leveren de scholen goede kappers af.’

Tot slot is de sector ook vragende partij om via sociale dialoog tot een oplossing voor de flexibiliteit van de werktijden te komen en een betere verhouding tussen werk en privé, en een aanpassing van het forfaitair systeem.

‘We vragen bovendien een gelijkschakeling van de sociale verplichtingen tussen een kapper-ondernemer met werknemers en een artisanale kapper die alleen werkt. De kapper-ondernemer krijgt namelijk te maken met veel meer sociale verplichtingen en kosten’, besluit Coigné.