Gunstiger regime voor diamantairs onbespreekbaar voor Crombez
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) is niet te spreken over de plannen van CD&V-minister Koen Geens voor een gunstiger belastingregime voor diamantairs.

“Een beetje verkiezingskoorts kan, maar je moet niet beginnen ijlen”, reageert hij. “Durven ze echt voorstellen de diamantairs een belastingverlaging te geven, betaald door een verhoging van de btw en de prijs van de brandstof? “

Financiënminister Geens werkt aan een ‘karaattaks’ voor de diamantsector. Daarbij worden niet de winsten belast, zoals bij andere bedrijven, maar slechts een percentage van de omzet. Een gunstiger regime dus, om te voorkomen dat diamantairs blijven wegtrekken naar fiscaal gunstigere oorden. Lokt het regime extra diamantairs, dan zou het de schatkist misschien zelfs wat meer kunnen opleveren, luidt het.

“Onbespreekbaar”, reageert collega Crombez echter. “Dat is een sector met goede en slechte bedrijven, waarbij sommige rotte appels de schatkist voor honderden miljoenen oplichten”, hekelt hij. “Die sector dan simpelweg belonen, is voor mij absoluut geen goede incentive. Vooral omdat we veel zelfstandigen vragen om te ‘verwitten’ en extra inspanningen te doen.”

Crombez heeft er niets op tegen dat wordt nagedacht over manieren om diamantairs in ons land te houden, zolang dat kan “in een degelijke economische context”. Niet gewoon omdat de sector “eenzijdig stelt dat ze teveel belastingen moet betalen, terwijl sommige bedrijven in die sector de schatkist voor honderden miljoenen euro’s oplichten”.

Klaarheid voor de kiezer scheppen de plannen in elk geval, besluit de sp.a’er. Naast CD&V toont ook Open Vld zich in De Tijd al voorstander van de plannen.

Ook fiscalist Michel Maus is op Twitter scherp voor de plannen van Geens.