Nikkei boven 15.000 punten
Foto: AP

De aandelenbeurs in Tokio wist donderdag de stijging voort te zetten. De stemming werd gesteund door nieuwe stimuleringsmaatregelen in China, een verdere daling van de Japanse yen en een nieuwe recordstand van de Amerikaanse S&P 500-index.

De Nikkei sloot 0,8 procent in de plus op 15.071,88 punten en kwam daarmee voor het eerst in drie weken uit boven de psychologisch belangrijke kaap van 15.000 punten.

De Japanse makers van bouwmachines profiteerden van het besluit van de Chinese overheid om de aanleg van spoorlijnen in het land te versnellen. Ook verlaagt Peking de belastingen voor kleine bedrijven, om de economie te stimuleren. Komatsu en Hitachi Construction Machinery stegen door de Chinese infrastructuurplannen respectievelijk 1,8 en 0,6 procent.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten werden overwegend kleine winsten geboekt. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent hoger in de middaghandel, onder aanvoering van de Chinese spoorwegbedrijven. De All Ordinaries in Sydney klom 0,1 procent en de Kospi in Seoel zakte 0,2 procent.