Piek in aanvragen verzekering gewaarborgd wonen
Foto: Bart Dewaele

Steeds meer woningeigenaars verzekeren zich tegen inkomensverlies via een verzekering gewaarborgd wonen. Het aantal aanvragen daarvoor is vorig jaar verdubbeld: 50.000 gezinnen hebben er nu een. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie donderdag. De verzekering is gratis te krijgen bij de Vlaamse overheid.

Wie bijvoorbeeld zijn werk verliest of ziek wordt, kan tot drie jaar lang een beroep doen op de verzekering om een deel van de lening voor het huis of appartement terug te betalen. Het bedrag is beperkt tot maximaal 500 euro per maand en maximaal 70 procent van het afbetalingsbedrag.

‘Het is belangrijk dat een overheid mensen beschermt tegen de pech van je baan te verliezen of langdurig ziek te worden. Je hebt dan toch gedurende een hele tijd een verzekering die je helpt om de lening af te betalen’, zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

Er is geen inkomensgrens voor wie de verzekering aanvraagt. De woning zelf mag niet duurder zijn dan 320.000 euro en je moet de verzekering binnen het jaar na aankoop afsluiten.

De verzekering gewaarborgd wonen bestaat al vijf jaar en heeft bij zowat duizend gezinnen moeten inspringen. KBC biedt de verzekering sinds kort automatisch aan aan mensen die bij de bank een lening afsluiten en in aanmerking komen. In de toekomst zal dat ook het geval zijn bij Argenta, Belfius en ING.