Turks hooggerechtshof wil opheffing van Twitter-verbod
Foto: AFP

Het Twitter-verbod in Turkije is een schending van de fundamentele rechten. Het Turks hooggerechtshof eist dat de fel omstreden blokkering van de microblogsite Twitter ongedaan wordt gemaakt.

De op aansporing van premier Recep Tayyip Erdogan uitgevoerde blokkering is illegaal en een schending van het fundamenteel recht op vrije meningsuiting. Zo citeerden de Turkse media uit een woensdag gepubliceerde beslissing. Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen groeit de druk op de moslimconservatieve regering om de beperkingen op het gebruik van het internet te beëindigen.

De microblogsite werd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen gesloten op verzoek van Erdogan, die zich ergerde aan de verspreiding van steeds maar nieuwe beschuldigingen van corruptie op het internet. De blokkering van Twitter werd door Westerse regeringen en de EU op scherpe kritiek onthaald. Ook de Turkse staatsleider Abdullah Gül omschreef de maatregel als verkeerd. Intussen hebben de telecomautoriteiten ook de toegang tot het videoplatform Youtube geblokkeerd.

Erdogan en zijn moslimconservatieve regering waren door beschuldigingen van corruptie steeds meer onder druk geraakt. Om verdere voor hen onaangename publicaties op het internet de kop in te drukken, had Erdogan het voor zijn tegenstanders belangrijke communicatiekanaal Twitter laten blokkeren. “Twitter en dergelijke zaken zullen we met de wortel uitroeien”, zei Erdogan.

De beschuldigingen van corruptie hebben de politieke machtsverhoudingen in Turkije echter nauwelijks veranderd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag was de AK Parti van Erdogan met meer dan 45 procent opnieuw met afstand de sterkste kracht van het land geworden.