‘Leefloon wél verhoogd met 2 procent’
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open Vld) spreekt tegen dat de federale regering het leefloon tijdens deze legislatuur niet zou verhoogd hebben, zoals Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans eerder stelde.

Volgens De Block werd het leefloon al op 1 september van vorig jaar met 2 procent opgetrokken. Homans erkent dat, al vindt ze dat het leefloon nog steeds veel te laag blijft en er “meer mag verwacht worden van een regeringsprioriteit”.

De Block maakte woensdag bekend dat de federale regering bij de begrotingscontrole had beslist om de OCMW’s jaarlijks 5 procent meer middelen te bezorgen om leeflonen uit te betalen. In totaal komt dat neer op een som van 33 miljoen euro. De federale overheid betaalde tot nu toe tussen de 50 en 70 procent van de bedragen die het OCMW aan leeflonen uitgeeft terug, en dat wordt vanaf 1 juli 2014 dus tussen de 55 en 75 procent, aldus De Block.

Homans had het extra geld voor de OCMW’s woensdag in een reactie “een lapmiddeltje” genoemd. De staatssecretaris vindt de reactie van de Antwerps OCMW-voorzitster op dat nieuws vreemd, aangezien het OCMW Antwerpen er vanaf nu elk jaar een klein miljoen euro zou bij krijgen om armoede te bestrijden.