‘Regering staaft keuze voor Oosterweel met valse argumenten’
Foto: BELGA

De alternatieven voor het Oosterweeltracé, dat door de Vlaamse regering als beste optie werd verkozen, zijn minder duur dan werd aangekondigd. Dat schrijft De Morgen donderdag, op basis van een financiële analyse die het onderzoeksbureau Arcadis uitvoerde in opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

De Vlaamse regering beweert al maanden dat het BAM-tracé - ook het Oosterweeltracé genoemd - 300 miljoen euro goedkoper is dan het Meccano-tracé. Uit de studie blijkt nu dat bij Oosterweel een marge van 15 procent wordt bijgeteld voor “niet in te schatten bouwkosten”. Bij Meccao en Oosterweel-Noord is dat 20 procent, waardoor beide alternatieven een prijshandicap van vijf procent krijgen. Voor Meccano komt dat neer op een meerprijs van 170 miljoen euro.

Het is Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen) die de informatie, ondanks een strikte geheimhoudingsclausule, aan de krant doorspeelde. “Als ik hiervoor wordt gestraft, dan is dat maar zo. De burger heeft recht op deze informatie”, aldus Rzoska. “Dit rapport bewijs dat de Vlaamse regering nooit serieus heeft nagedacht over een alternatief voor Oosterweel. Bovendien wordt het spel niet eerlijk gespeeld. De regering staaft haar keuze voor Oosterweel met valse argumenten. Dat is puur bedrog”.