Regering laat btw verre reizen vallen voor Jetair
Foto: Belga

Ofwel de btw op verre reizen weg ofwel wij weg. Touroperator Jetair wond er de voorbije dagen geen doekjes om en zette de regering onder druk. De inzet: de 500 jobs in de vestiging in Oostende, de achtertuin van Economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A). De regering besliste gisteren in te binden.

Touroperators Jetair en Thomas Cook leverden al een hele tijd een juridisch gevecht om komaf te maken met het btw-tarief van 21 procent op verre reizen.

België is nog het enige land in de Europese Unie waar zo’n belasting bestaat. Dat levert volgens de operatoren een concurrentieel nadeel op tegenover landen zoals Nederland of Frankrijk.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorige maand dat de regering de btw wel degelijk mag heffen. Goed nieuws dus voor de schatkist, maar Jetair was niet geneigd in te binden.

Toen minister Johan Vande Lanotte dinsdag te horen kreeg dat het bedrijf volgende week op de hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk zou beslissen om te delokaliseren, schoot hij meteen in actie. Een dag later besliste het kernkabinet al de btw te schrappen. Volgens Vande Lanotte maakt de btw voor de operatoren net het verschil uit tussen winst en verlies.