‘Stress maakt hooikoorts erger’
Er zijn leukere dingen dan niezen en snotteren met dit weer, maar toch maakt u zich er beter niet te druk in. Want stress maakt die hooikoorts alleen maar erger, zo beweren Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van de Ohio State University onderzochten 179 hooikoortslijders en volgden gedurende twaalf weken het patroon van hun allergie. Uit hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Annals of Allergy, Asthma & Immunology blijkt dat 39 procent van de onderzochte proefpersonen meer stress had dan de rest van de groep. Deze groep had ook meer hooikoortsaanvallen dan de andere patiënten.

Volgens de onderzoekers is stress een factor bij deze aanvallen. ‘Stress heeft allerlei negatieve effecten op het lichaam, waaronder sterkere symptomen van een allergie’, zegt onderzoeksters Amber Patterson. ‘Volgens onze studie hebben patiënten die meer last hebben van hun hooikoorts ook meer stress, en die stress zorgt dan weer voor zwaardere aanvallen’.

Volgens de onderzoekers kunnen een goede ademhaling en eventueel meditatie helpen om deze stress weer onder controle te krijgen. ‘Stress verlichten kan geen allergie genezen, maar het kan de ergste verschijnselen een beetje verminderen’, aldus Patterson.